TEMPORADA REGULAR

L’Andorra Ultra Trail Vallnord és per a tothom

TEMPORADA REGULAR

L’Andorra Ultra Trail Vallnord és per a tothom

TEMPORADA REGULAR

L’Andorra Ultra Trail Vallnord és per a tothom

CEDIDES

170KM I 13.500M DE DESNIVELL POSITIU. LA VOLTA A TOT UN PAÍS. NOMÉS DE PENSAR-HI, ENS POSEM MALALTS. AQUESTA ÉS L’AVENTURA A LA QUAL S’ENFRONTEN CADA ANY 400 CORREDORS DURANT LA CELEBRACIÓ DE L’ANDORRA ULTRA TRAIL VALLNORD, UNA DE LES CURSES MÉS IMPORTANTS I SALVATGES DEL MÓN. L’ESLÒGAN DE LA PROVA HO PREGONA: “SUPERACIÓ I SOLIDARITAT”. PERÒ QUÈ IMPLIQUEN REALMENT AQUESTES PARAULES?


Gérard Martinez, director de la prova, ho té clar: “Per a nosaltres, el trail running va molt més enllà del simple fet de córrer per les muntanyes. La superació de cada corredor per complir els seus objectius, siguin els que siguin, i la solidaritat dels altres per ajudar a conquerir-los és el que més ens inspira. Per això vam decidir crear una prova que tingués aquests dos valors com a eixos principals”.

solidari-trail

Així doncs, la capacitat de superació es troba en qualsevol dels més de 2.500 corredors que acull la prova, ja sigui al repte majúscul de la Ronda o al Solidaritrail, una marxa popular oberta a tothom.

El recorregut, de 10 quilòmetres al voltant del poble d’Ordino, a les valls del Nord d’Andorra és una gran festa que celebra els valors que regeixen la prova. Així, hi participen nens, gent gran, gent acompanyada dels seus animals i, també, persones amb mobilitat reduïda. I és que la pràctica del handi-trail, o el que és el mateix, les curses de muntanya amb cadira de rodes adaptades al terreny, comença a estendre’s tímidament pels circuits. I també ho fan les cadires, que mica en mica van adaptant-se més a les particularitats del terreny per tal de garantir una experiència esportiva més satisfactòria.

Les Joëlettes , provinents de França, són cadires de rodes específicament dissenyades per a la pràctica dels esports de muntanya. Equipades amb una roda i un amortidor de BTT, la cadira està fabricada en alumini i disposa d’un manillar que permet que sigui manipulada tant per la persona que acompanya la cadira com de la persona amb discapacitat. Així, es redueix la dependència, s’augmenta la interactivitat i, per tant, la pràctica de l’esport esdevé encara més real. Malgrat l’elevat cost de la Joëlette (uns 3.000€), les cadires es poden llogar per participar en aquest tipus d’esdeveniments.

Les joëllete són un element que facilita la integració de tothom en aquestes proves

Valérie Lefleur, directora tècnica de la prova explicava: “Ens fa molta il·lusió que any rere any persones amb Joëlettes vinguin a córrer a la nostra prova. Volem demostrar que qualsevol que vulgui, pot fer-ho, i aquesta n’és la mostra més evident. A més, també tenim alumnes de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell que acudeixen a la cursa, i el ‘feedback’ que en reben no podria ser més positiu”.

La iniciativa no només es desenvolupa en les curses de muntanya, sinó que molts ajuntaments i entitats d’arreu de Catalunya estan adaptant circuits inclusius on practicar esport. Fins a gairebé deu viles d’arreu del país ja disposen d’aquests espais, que contemplen no només les discapacitats físiques sinó també les psíquiques, com en el cas de Santa Coloma de Gramenet, on s’hi ha adaptat un circuit per persones afectades amb autisme.

L’ANDORRA ULTRA TRAIL VALLNORD ÉS PER A TOTHOM
|  FOSBURY.CAT  |