TEMPORADA REGULAR

“No m’agrada que se’m recordi només com un doblista”

JOAN BALCELLS

TEMPORADA REGULAR

“No m’agrada que se’m recordi només com un doblista”

JOAN BALCELLS

TEMPORADA REGULAR

“No m’agrada que se’m recordi només com un doblista”

JOAN BALCELLS

JORDI FEU

AMB LA IMATGE D’UN JUGADOR AMB UN MOCADOR AL CAP I UNES PATILLES A L’ESTIL DE CURRO JIMÉNEZ, TOTS ASSOCIEM EL NOM DE JOAN BALCELLS A LA COPA DAVIS DEL 2000 QUE VA GUANYAR LA SELECCIÓ ESPANYOLA. RÀPIDAMENT PENSEM EN BALCELLS COM EL DOBLISTA QUE ACOMPANYAVA AL RECONEGUT ÀLEX CORRETJA EN LA PROVA PER PARELLES. I RÀPIDAMENT JA L’HEM ETIQUETAT COM A DOBLISTA SENSE SABER QUE LA SEVA CARRERA NO VA SER NI MOLT MENYS LA D’UN ESPECIALISTA EN EL JOC DE DOBLES.


Joan Balcells (Barcelona, 1975) va ser jugador professional de tennis entre 1996 i 2004. La seva millor posició en el rànquing en la categoria individual va ser la 57a. I la seva millor posició en el rànquing en la categoria de dobles va ser la 65a. Com pot ser? ¿No era Joan Balcells l’especialista en dobles que va acompanyar a Àlex Corretja en el camí triomfal de la Copa Davis del 2000?

Efectivament, Balcells va ser protagonista en la Davis del 2000 com a doblista però al llarg de la seva carrera no va ser un jugador dels més destacats en aquesta modalitat. Ell mateix ho explica: “No era un especialista en dobles”. I es reivindica: “Sempre vaig tenir clar que era un jugador d’individual i vaig arribar a estar gairebé entre els 50 millors del món però quan a Espanya hi ha 7 o 8 tennistes amb millor rànquing que tu és difícil que se’t reconegui”. En aquesta modalitat, Balcells va destacar guanyant el Torneig de Bucarest i va ser subcampió a Scottsdale (EUA) en una final que va perdre contra Andre Agassi.

Qualitat individual per entrar als dobles

La gran paradoxa de la carrera de Balcells és que el seu únic gran èxit en dobles no només va provocar que encara avui se’l recordi per allò sinó que també li va permetre créixer com a jugador d’individual. “Vaig començar el 2000 més amunt del número 200 del rànquing i en un any vaig pujar fins al número 57. Ser a l’equip de la Davis em va ajudar a guanyar confiança en mi mateix. Vaig encarar-ho amb la mentalitat de ser discret i anar fent la meva feina en dobles per reivindicar-me també com a jugador de la modalitat individual”, assegura.

“Va ser la meva manera de jugar en la modalitat individual la que em va permetre entrar a l’equip de dobles de la Davis”, diu el mateix Balcells. “Vaig entrar-hi perquè el meu joc basat en sacar i anar a la xarxa s’adaptava bé a la modalitat i també perquè creien en mi com un recanvi de garantia si es lesionava algun dels companys que jugaven individuals”, explica. En aquella competició va començar formant parella amb Julián Alonso contra Nova Zelanda. A partir de la següent eliminatòria ja es va iniciar el binomi amb Corretja. “Vam provar amb l’Àlex, vam guanyar a Itàlia i com que va sortir bé van seguir confiant en mi”, afirma. Les bones prestacions van arribar al punt culminant en la final contra Austràlia i la victòria contra la parella Stolle-Woodforde, autèntics especialistes a nivell mundial.

“Amb l’Àlex formàvem una parella molt ben equilibrada. Ell amb un joc més de fons de pista, controlant molt bé el ritme del partit i sabent quan tocava motivar al públic per pressionar el rival. I jo amb un joc a tocar de la xarxa, amb molta concentració i agressivitat”, descriu Balcells, que també explica que portar-se bé en la relació personal fora la pista és indispensable perquè les coses funcionin dins.

bg-joan-balcells-1

“Va ser la meva manera de jugar en la modalitat individual el que em va permetre entrar a l’equip de dobles”

JOAN BALCELLS

Renúncia a una carrera de doblista

Els bons resultats a la Davis no van fer que Joan Balcells pensés en reorientar la seva carrera als dobles? Balcells respon: “No m’ho vaig plantejar mai. Tampoc em volia dedicar excessivament als dobles perquè el meu objectiu era millorar en individual i tampoc me’n penedeixo de no haver-ho fet”.

“Compaginar les dues modalitats a gran nivell requereix un gran esforç, per això els grans jugadors d’individuals renuncien als dobles tot i els intents de l’ATP per captar-los”, diu. Al seu entendre, això és el que fa que els tornejos de dobles passin desapercebuts pel gran públic i que els mitjans en parlin en comptades ocasions. “La gent vol grans noms, vol jugadors coneguts”, afirma Balcells.

Reivindicació sense renegar

Tot i reconèixer tenir una mica l’espina clavada per ser recordat només pels dobles de la Davis, Joan Balcells és també molt conscient que aquell títol li va obrir també moltes portes. “En aquella època la gent em coneixia més a mi que a altres jugadors que potser tenien un millor lloc al rànquing. Formar part de l’equip de la Davis em va ajudar a guanyar popularitat i també algun patrocinador més”, assegura.

Va seguir en l’equip espanyol de la Copa Davis durant l’edició de 2001 i 2002. Problemes físics van anar minvant les seves capacitats tant en individuals com en dobles i finalment Joan Balcells es va retirar el 2004. Actualment segueix vinculat al món del tennis formant joves jugadors a l’històric Club de Tennis Barcelona-Teià.

Així doncs, com hem de recordar a Joan Balcells? Podríem dir que com un tennista amb un joc agressiu i espectacular, d’anar ràpid a buscar la xarxa i enllestir el punt. La millor definició ens la dóna ell mateix: “Un jugador que gràcies al seu joc en la modalitat individual va aconseguir l’èxit en dobles”.

bg-joan-balcells-2

“Mai em vaig plantejar reorientar la meva carrera només cap als dobles”

JOAN BALCELLS

JOAN BALCELLS: “NO M’AGRADA QUE SE’M RECORDI NOMÉS COM UN DOBLISTA”
|  FOSBURY.CAT  |