LA PEL·LÍCULA

MYSTERY ALASKA
Jay Roach, Estats Units 1999.

LA PEL·LÍCULA

MYSTERY, ALASKA
Jay Roach, Estats Units 1999.

LA PEL·LÍCULA

MYSTERY, ALASKA
Jay Roach, Estats Units 1999.

MYSTERY ALASKA


La pel·lícula tracta d’un petit poble fictici d’Alaska anomenat Mystery, on l’hoquei és l’activitat de cohesió que uneix la ciutat. El “Partit de Dissabte” és un esdeveniment setmanal d’aficionats d’hoquei sobre gel, que disputen sobre el llac glaçat que hi ha a la ciutat un partit de quatre contra quatre. L’equip està format per deu habitants de la ciutat de diferents edats i ocupacions amb dos porters i vuit patinadors que s’enfronten públicament entre si tots els dissabtes. Com només hi ha deu places a l’equip, per tal de fer espai a la plantilla pels més joves jugadors de la ciutat, els membres més veterans han de ser expulsats de l’equip.


La curiositat i genuïnitat de la situació desperta l’atenció d’un periodista qui descriu la ciutat i els seus jugadors en un article que acabarà per aparèixer a la revista Sports Illustrated. El gran revol als Estats Units que provoca l’article, acaba per organitzar un partit d’exhibició televisat a nivell nacional entre els New York Rangers de la NHL i els favorits de la ciutat de Mystery, Alaska.

El film, on trobem actors consagradíssims com ara Russell Crowe (la seva última pel·lícula abans de rodar Gladiator) o Burt Reynolds, intenta destacar l’esport com a eina de cohesió local en pobles i societats. Sobretot aquelles que no estan, encara, tan globalitzades.

Jay Roach, el seu director, conegut per haver dirigit la trilogia d’Austin Powers, les comèdies de “Los padres de ella” i la seva primera seqüela o el drama Trumbo, no va rebre especials bones crítiques del film. Principalment, l’opinió entesa es centrava en la falta de realisme en les escenes que es referien a l’esport de l’hoquei en si mateix. A més a més, la rebuda que realment importa als productors, la del públic en general, tampoc va ser gaire bona, amb una taquilla més aviat discreta i que, amb prou feines, va recuperar una part del pressupost destinat.

Mystery, Alaska

NHL, Winter Classic

portada-mystery-alaska

PORTADA DE LA PEL·LÍCULA

No és exactament la mateixa situació que la que succeeix al film, però des de fa algunes temporades, a la NHL es disputen a l’aire lliure i en ple hivern. En aquest cas, però, no parlem de llacs congelats, sinó d’estadis de futbol americà o beisbol, especialment preparats per a l’ocasió.

És cert que des del 2003 ja es jugaven partits de la lliga regular a l’aire lliure, en el que es coneix com el Heritage Classic, que es disputa durant la tardor. De fet, l’èxit que reunia l’esdeveniment va fer plantejar-se a la lliga el fet de disputar el partit en un ambient molt adequat per a un esport que es juga sobre gel, a l’hivern. A més a més, per fer-ho més “realista” els equips que disputen el partit són les franquícies acostumades al fred més intens durant l’hivern, o el que és el mateix, els equips canadencs o del nord dels Estats Units.

NHL Winter Classic

Així doncs, l’1 de gener de 2008 es va disputar el primer NHL Winter Classic a Buffalo al Ralph Wilson Stadium, enfrontant els locals, els Buffalo Sabres i els Pittsburgh Penguins. La victòria va ser pels visitants als penals per dos gols a un.

Posteriorment, cada any s’ha anat repetint, canviant seu i rival, amb només una excepció, el del 2013, que no es va realitzar per culpa del lockout que vivia la competició. Una altra data digna de menció és la del 2014, que es va realitzar al Michigan Stadium, seu de l’equip de futbol americà de la Universitat de Michigan, en unes temperatures baixíssimes però que, sorprenentment, no van ser un impediment per batre el rècord d’espectadors a un partit d’hoquei gel amb 105.491 persones veient el partit en directe des de l’estadi. El partit, que enfrontava els Detroit Red Wings i els Toronto Maple Leafs, va acabar amb victòria dels canadencs, també als penals, per tres gols a dos.

LA PEL·LÍCULA:  MYSTERY, ALASKA
|  FOSBURY.CAT  |