LA PEL·LÍCULA

FIELD OF DREAMS
Phil Alden Robinson, EEUU 1989.

LA PEL·LÍCULA

FIELD OF DREAMS
Phil Alden Robinson, EEUU 1989.

LA PEL·LÍCULA

FIELD OF DREAMS
Phil Alden Robinson, EEUU 1989.

RAGING BULL


Un granger de blat d’Iowa, Ray Kinsella (Kevin Costner), té una revelació mentre treballa al seu terreny. Una veu al seu cap li comenta que ha de convertir tota una parcel·la del seu camp de blat en un terreny de joc de beisbol. Ell fa cas de la veu, tot i les discrepàncies amb la família, i prepara el rombe de joc per jugar un partit.


A mesura que avança el temps anirà descobrint qui hi ha de jugar en el seu rombe entre blats, malgrat tenir, temporalment, tota una part del seu camp sense produir perquè l’ha convertit en un estadi de beisbol.

Els Chicago White Sox, acusats de frau el 1919, molts anys abans de l’època on s’ambienta el film , són l’equip i una part dels seus jugadors de l’època, els encarregats de jugar en aquest especial terreny de joc.

Tot plegat es converteix en una faula on es vol demostrar el valor de l’esport, així com una oportunitat de redempció pels errors comesos al llarg de la vida, o dins de les pròpies relacions familiars.

Nominada a tres premis Òscar (pel·lícula, guió i banda sonora), tot i que finalment no en va guanyar cap, Field of Dreams compta amb l’especial al·licient de veure Burt Lancaster en la seva última pel·lícula com a actor a la  pantalla gran.

Per acabar d’arrodonir un càsting de renom, a part de Costner i Lancaster, també apareix al film Ray Liotta interpretant un dels jugadors,”Shoeless” Joe Jackson, que busca l’oportunitat de redimir-se en el terreny de beisbol més singular de tots.

El film, a més a més, tot i estrenar-se inicialment en poques sales, va rebre una bona acollida per part del públic (i també de la crítica cinematogràfica) recuperant ràpidament la inversió pressupostària i obtenint bons beneficis.

Field of Dreams

L’èscandol dels Black Sox

field-of-dreams-portada

PORTADA DE LA PEL·LÍCULA

O el Black Sox Scandal, tal com es coneix originalment i del que fa referència el film en qüestió, es va produir durant les World Series de la MLB de 1919 que van enfrontar els Chicago White Sox i els Cincinnati Reds.

Segons es va poder descobrir, alguns jugadors dels White Sox van acceptar suborns d’apostadors professionals per deixar-se guanyar els partits intencionadament. En un moment on la lliga encara no tenia un sindicat de jugadors que defensés els seus interessos. A tot això s’ha de sumar el fet que els propietaris dels equips tenien la potestat de sancionar un jugador que no acceptés l’acord econòmic de renovació de contracte, deixant-lo sense poder jugar a cap altre equip de la competició.

La tensió entre jugadors i propietaris, especialment amb el dels White Sox, Charles Comiskey, era més que evident, on els primers no consideraven justos els seus salaris en comparació amb el que ells generaven pel propietari de l’equip i la mateixa competició.

Així doncs, en aquest panorama, un dels jugadors dels White Sox, George “Buck” Weaver just abans de la disputa de les World Series, es va reunir amb els individus que li proposarien arreglar les finals per convenir més als seus interessos. Ell no va acceptar, però la proposta va ser exposada a la resta de la plantilla.

D’aquesta manera, les finals es van disputar i els Cincinnati Reds es van imposar per 5 partits a 3, on diversos jugadors dels White Sox baixarien notablement el seu rendiment durant la disputa de la sèrie.

Black Sox Scandal

Durant tota la temporada següent, els rumors de partits arreglats i possible frau, cada cop eren més habituals i presents en la societat americana, fet que acaba provocant que un gran jurat investigui els fets.

A finals de setembre de 1920 es presenta, després d’haver aconseguit diverses confessions de membres implicats en la trama, una acusació formal contra vuit jugadors dels White Sox i cinc corredors d’apostes professionals.

El judici no va arribar fins a l’any següent i el veredicte va convenir que els 8 jugadors implicats en la trama, no poguessin tornar a participar mai més en cap competició federada del món del beisbol. O el que és el mateix, Eddie Cicotte, Oscar “Happy” Felsch, Arnold “Chick” Gandil, “Shoeless” Joe Jackson, Fred McMullin, Charles “Swede” Risberg, Claude “Lefty” Williams i el mateix Weaver veien sobtadament acabada la seva carrera esportiva.

De tots ells, només Weaver i Jackson van seguir advocant per la seva innocència, malgrat que els posteriors recursos els fossin desfavorables.

Molts anys després, noves informacions que es van recollir sobre l’escàndol, fan dubtar de la participació real de Joe Jackson en la trama, malgrat que els seus números baixessin de forma considerable durant la disputa de les World Series.

LA PEL·LÍCULA:  FIELD OF DREAMS
|  FOSBURY.CAT  |