LA CANÇÓ

VELOCITAT SOBRE AIGUA
OUT OF THIS WORLD

LA CANÇÓ

VELOCITAT SOBRE AIGUA
OUT OF THIS WORLD

LA CANÇÓ

VELOCITAT SOBRE AIGUA
OUT OF THIS WORLD


EL GRUP ANGLÈS DE ROCK MARILLION VA INSPIRAR-SE EN LA LLEGENDA DE LA VELOCITAT DE MITJANS DEL SEGLE XX –TANT SOBRE TERRA COM SOBRE AIGUA– DONALD CAMPBELL, PER ESCRIURE ‘OUT OF THIS WORLD’, CANÇÓ QUE NARRA EL SEU DARRER INTENT DE RÈCORD, EN QUÈ VOLIA PASSAR DE LES 300 MILLES PER HORA –480 QUILÒMETRES PER HORA– PERÒ VA ACABAR EN TRAGÈDIA. EL 4 DE GENER DE 1967 CAMPBELL VA PERDRE EL CONTROL DE LA BLUEBIRD K7, LA SEVA MÀQUINA AQUÀTICA, QUAN HAVIA SUPERAT ELS 500 KM/H, AIXECANT-SE DE PROA I DONANT DIVERSES VOLTES SOBRE EL SEU PROPI EIX, FINS QUE VA ESCLATAR PELS AIRES.


bluebird1

Curiosament aquesta cançó de l’àlbum ‘Afraid of Sunlight’, del 1995, va portar al rescat de les restes de la nau i del pilot 34 anys més tard, el 2001, ja que el submarinista Bill Smith va decidir-se a buscar-les després d’escoltar-la. Dos membres de la banda, Steve Hogarth (cantant) i Steve Rothery (guitarra), van ser convidats a assistir al rescat al llac Coniston Water, i el primer també va ser present al funeral que es va celebrar uns mesos més tard, quan les proves d’ADN de les restes van confirmar que es tractava de Campbell, interpretant una versió en solitari de ‘Out of this World’. La germana de Donald, en canvi, no hi va assistir per desacord amb el rescat, ja que segons sembla, el seu desig en cas que alguna cosa no sortís bé, era que el vaixell i el pilot reposessin junts.

Donald Campbell va seguir les petjades del seu pare, Malcom Campbell, que entre 1920 i 1940 va establir fins a 13 rècords mundials de velocitat tant sobre aigua com sobre terra amb els seus famosos cotxes i vaixells Bluebird. La seva infantesa va estar marcada per l’obsessió del seu progenitor, futur Sir, amb la velocitat, ja que tot el seu temps estava dedicat a les seves màquines, i va portar a Donald a intentar superar les proeses de Malcom. El jove Campbell va presentar-se voluntari a la Royal Air Force, però una malaltia reumàtica li va impedir entrar-hi, i passant per l’enginyeria, va decidir superar al seu pare quan aquest va morir, començant de seguida els seus intents de rècord. I va fer-ho amb escreix, arribant a ser l’únic home en batre els rècords de velocitat sobre terra i sobre aigua en un mateix any (1964).

bg-canso-marilion-1

El 1955 va superar el rècord sobre aigua del seu pare establint-lo en 325 km/h, al llac Ullswater, trencant-lo fins a cinc vegades consecutives i establint-lo en 444 km/h al llac Dumbleyung d’Austràlia. Pocs mesos abans, el mateix 1964, va batre el rècord sobre terra que tenia el seu pare des de 1935, arribant a 649 km/h pilotant el Bluebird II, al que havia afegit una turbina de gas aeronàutica Proteus, tot i que el mateix any es va veure clarament superat pels 875 km/h de l’americà Art Arfoons, ja amb propulsió ’turbojet’. L’actual rècord de velocitat sobre aigua, de 511 km/h, el va establir l’any 1978 l’australià Ken Warby. Aquesta és una de les disciplines més perilloses del món, ja que amb les velocitats que s’han arribat a agafar, des dels anys 50 gairebé la meitat d’intents de rècord han acabat en desastre.

 

LLETRA DE LA CANÇÓ

Out of this World

Three hundred miles an hour on water
In your purpose-built machine
No one dared to call a boat
Screaming blue
Out of this world
Make history
This is your day
Blue Bird

At such speeds, things fly

What did she say?
I know the pain of too much tenderness
Wondering when or if you’ll come back again
Wanting to live for you
And being banned from giving

But only love will turn you around
Only love will turn you around
Only love
Only love will turn you around

So we live you and I
Either side of the edge
And we run and we scream
With the dilated stare
Of obsession and dreaming
What the hell do we want
Is it only to go
Where nobody has gone
A better way than the herd
Sing a different song
Till you’re running the ledge
To the gasp from the crowd
Spinning round in your head
Everything that she said

LA CANÇÓ: VELOCITAT SOBRE AIGUA – OUT OF THIS WORLD
|  FOSBURY.CAT  |