El primer Dakar català

La fi d’una maledicció

El primer Dakar català

La fi d’una maledicció

bg-moment-dakar

El primer Dakar català

La fi d’una maledicció

CEDIDES


Seguir les aventures dels pilots catalans durant els 90 assegurava desil·lusions. Carles Mas va ser el primer a pujar al podi en motos el 1990. En aquell moment, el podi encara era un èxit. Ho va deixar de ser quan un altre català, Jordi Arcarons, va començar a encadenar llocs al podi però sense arribar mai a dalt de tot. El vigatà va ser tercer dues vegades (1992 i 1993) i segon en quatre ocasions (1994, 1995, 1996 i 2001). Entremig, els germans Servià també es van trobar a prop de l’èxit en la categoria de cotxes però sense arribar mai a la victòria. En la 26a edició, l’any 2004, es va trencar per fi la maledicció.


I va ser Nani Roma l’encarregat de trencar-la. El de Folgueroles ja portava molts Dakars acumulats en la categoria de motos en la que sempre aconseguia guanyar alguna etapa, però gairebé mai podia finalitzar el raid. Roma va començar el Dakar 2004, iniciat a la ciutat francesa de Clermont-Ferrand, en les primeres posicions, però veient com altres pilots com Richard Sainct, el també català Isidre Esteve o Cyril Despres anaven ocupant el liderat.

No va ser fins a la vuitena etapa, amb arribada a la localitat mauritana de Tidjika, que Nani Roma va aconseguir el liderat de la competició. Les dues següents etapes es van anul·lar com a mesura de seguretat. D’aquesta manera, a Roma i a la seva KTM els quedaven només sis etapes per mantenir la primera posició i ser campions. Veient els precedents però, l’aficionat català que digui que no s’esperava cap contratemps segurament menteix. El cas és que Roma va ser molt regular i, sense caigudes ni problemes mecànics, va saber aguantar la pressió del segon classificat, Sainct, i va arribar al llac Rosa en la primera posició per ser el primer pilot català (i també de l’Estat espanyol) que aconseguia vèncer el Dakar.

Amb el pas dels anys, per sort, ens hem acostumat a veure catalans a dalt del podi del Dakar gràcies a les cinc victòries de Marc Coma en motos (2006, 2009, 2011, 2014 i 2015) i també a la victòria del mateix Nani Roma en la categoria de cotxes, el 2014.

EL PRIMER DAKAR CATALÀ
|  FOSBURY.CAT  |