EDITORIAL

AMB ANIMALS ÉS ESPORT O NO?


Un d’aquells debats que, com el del sexe dels àngels, tant ens serveix per divertir-nos amb la taula parada o quan no sabem de què parlar, és el de discernir entre què és esport i què no. Amb quins arguments podem dir si una determinada disciplina correspon a l’univers esportiu al qual diem, des de la Fosbury, que ens volem dedicar? I encara més, quan semànticament ens imposem com a mostra aquest exigent “tot l’altre esport”, qui i com ha de determinar les fronteres, els límits d’aquesta definició?

Què és un esport? Algun llicenciat en educació física ens n’aportaria una definició canònica que, als periodistes, ens tocaria posar entre cometes no sense dissimular una ganyota de no adhesió a la solució proposada. Som així i sempre ho serem. I a la Fosbury una mica més. Per això el que va començar quasi com una broma més, entre plat i plat, ha acabat prenent forma de Temporada Regular i revista dedicada. Perquè va començar així, com el qui no vol la cosa, la idea de parlar, també, dels esports amb animals.

Perplexos i incapaços d’establir uns límits fefaents a tot allò que volem fer, en aquest número disposem una petita mostra de tots els reportatges que podríem haver fet, que encara estan per fer, que seguirem volent fer. Hem mirat al voltant i, a pocs o a molts quilòmetres, ens hem fixat en l’esport en el qual l’esportista principal o si més no el cabdal no és l’humà, sinó l’animal. Revertim la importància i enfoquem més enllà. Ens va semblar un exercici molt Fosbury.

I caldrà insistir en els dubtes, que després de la lectura d’aquesta vint-i-unena entrega de la revista no haurem ni començat a dissipar. I cal llegir buscant la contradicció amb la idea preconcebuda que ara, a les beceroles del número, tinguem tots plegats de què és esport i què no? I quins dels denominats esports amb animals ho són i quins pertanyen a la cultura, al costum, a la consuetud o al folklore.

Per tant, ara, pertoca això. Pensar en què és per a vosaltres l’esport i si hi entra, dins la definició, els diferents casos dels quals hem vingut a parlar. Teniu la idea clara, ja? Doncs som-hi. A saltar enrere, si és que cap animal ho faria…

EDITORIAL: AMB ANIMALS ÉS ESPORT O NO?