BANQUETA

El Luis Figo del bàsquet?

BANQUETA

El Luis Figo del bàsquet?

BANQUETA

El Luis Figo del bàsquet?

FC BARCELONA


Parlem d’un dels personatges més polèmics dels darrers anys al bàsquet nacional amb el periodista més reconegut de l’esport de la cistella. Parlem de Sasha Djordjevic amb Jordi Robirosa.


El Figo del bàsquet!” Així anomenen Aleksandar Djordjevic alguns aficionats del Barça de bàsquet. És cert que l’estiu del 1999 el base serbi va canviar la samarreta blaugrana per la blanca. Però és equiparable al cas del futbolista portuguès? Repassem les claus del personatge, la seva trajectòria i la polèmica sortida de l’entitat culé amb un dels periodistes que millor coneix el bàsquet a casa nostra: Jordi Robirosa. Veu del bàsquet a TV3 des de fa 30 anys: apostoflant!

F: Com definiries al Djordjevic persona?
J: Particular.

F: I al Djordjevic professional?
J: Guanyador.

F: Djordjevic i Aito García Reneses. Dues fortes personalitats marcades per la derrota a la Final Four davant Olimpiakos en la primera temporada del serbi a can Barça.
J: Aíto el fitxa a contracor i després no li queda més remei que fer-lo jugar. Però en Sasha té tota la raó, el partit va estar molt mal plantejat. Amb un altre entrenador que no fos Aíto, el Barça tindria unes quantes Copes d’Europa més.

F: Djordjevic – Figo. Són casos comparables?
J: No són casos en absolut comparables. A Djordjevic el fan fora del Barça i coincideix que el Madrid s’interessa quan és un jugador lliure, res més.

F: En la primera temporada de blanc, Djordjevic guanya la lliga al Palau en un play-off d’infart i ho celebra enèrgicament. Entens la celebració?
J: Crec que s’equivoca. Li surt la vena sèrbia de sang calenta, però no és comprensible aquell numeret. I ell ho sap, n’és conscient que es va equivocar.

Sasha Djorjevik

F: Quines percepcions vas sentir en el seu retorn al Palau? (Djordjevic és ara entrenador del Panathinaikos i el passat 29 d’octubre va jugar contra el Barça en partit d’Eurolliga).
J: Aquell gest va doldre. Llavors certes hostilitats poden ser comprensibles. Si ho hagués celebrat amb normalitat, no crec que haguera estat tan recordat. Però vaja, també hi va haver aplaudiments, i en general no va ser cap rebuda hostil.

F: Creus que podria entrenar al Barça en un futur?
J: No crec que hi hagi cap problema si Djordjevic ve. Jo ja he dit en moltes ocasions que el Barça té el millor entrenador d’Europa, i això no és una universitat americana, on els entrenadors s’hi estan 20 anys, llavors algun dia en Xavi no hi serà.

F: Com va afectar el conflicte serbi a jugadors com Djordjevic o Gurovic?
J: És cert que el més gros del conflicte ja havia passat, però ells estaven molt dolguts amb la reacció de les potències occidentals, més que no pas amb la mateixa Iugoslàvia. Però va ser un conflicte molt cruent i que va afectar molts esportistes, els casos més clars eren els de Divac, Kukoc i Petrovic quan jugaven a l’NBA. Es van deixar de parlar!!

 

Revisant doncs la història, i tal com ens explica en Jordi Robirosa, els casos de Figo i Djordjevic tenen poc a veure. Tot i el canvi de jaqueta en la mateixa direcció, el cas del basquetbolista serbi va ser molt diferent: un cas on l’entrenador no el volia, on el club el va acomiadar, i on essent un agent lliure, va acabar fixant per l’equip que entrenava Sergio Scariolo, amb qui ja havia compartit vestuari a Itàlia.

Un nou gir a la història pot arribar els pròxims anys: la trajectòria de Djordjevic com a entrenador és bona. Amb un inici fantàstic com a seleccionador de Sèrbia, on va arribar a la final del Mundial del 2014 (derrotada per la totpoderosa selecció dels E.U.A.), la seva etapa grega al capdavant del Panathinaikos va vent en popa. Tot i un inici complicat sobretot a l’Eurolliga, els verd-i-blancs han acabat amb un balanç de 6-4 empatats amb el Barça a la 2a posició, i a la lliga grega domina amb autoritat (11-0).

Per acabar, us deixem amb tres dels grans moments en la història del polèmic base de Belgrad. Tots tres amb connotació catalana:

Triple sota botzina en la Final de l’Eurolliga que donava el títol al seu Partizan davant el Joventut de Badalona.
Vídeo del darrer minut amb narració d’Andrés Montes:

El marc de l’Europeu que es disputava a terres hispàniques va propiciar el primer enfrontament entre Croàcia i Iugoslàvia després de la guerra. Amb 62-61 al marcador i 4 segons pel final, Djordjevic ho va tornar a fer. Triple i victòria.

La ja esmentada i coneguda victòria del Real Madrid al Palau Blaugrana en el cinquè i definitiu partit de la final de la lliga ACB. Sasha va fer un decisiu darrer quart i va acabar expulsat del parquet culé a espentes per Nacho Rodríguez.

EL LUIS FIGO DEL BÀSQUET?
|  FOSBURY.CAT  |