BANQUETA

La pilota valenciana des d’un altre punt de vista

BANQUETA

La pilota valenciana des d’un altre punt de vista

BANQUETA

La pilota valenciana des d’un altre punt de vista

PilotaVeu
www.pilotaveu.com

Foto: Marià Pérez


Hui no visitem cap trinquet ni cap carrer ni cap frontó per parlar de pilota. Hui visitem un sequer, un sequer d’arròs a Sueca on també està present el joc i no perquè els graners llargs i estrets fan volar la imaginació de qualsevol aficionat arreglant partides al seu interior, sobre les llambordes de l’exterior o contra la paret. No. El joc en este sequer es materialitza en forma de quadres, escultures i trofeus. Com la pilota, el pinzell colpeja també un llenç blanc. Estem a l’estudi de Marià Pérez i Claver (1973).


L’obra d’este artista plàstic de la Ribera del Xúquer, en termes generals, és molt eclèctica. Les tècniques utilitzades o el material emprat, els formats, la temàtica, etc. canvien ràpidament a la recerca de trets nous que no dubta en aplicar-los quan tracta el joc. Llenços plegats, aiguades, resines, fusta, vernís… fins impressions per ordinador o esparadrap directament enganxat al llenç conformen el ventall de possibilitats estètiques, i així, entre alguna pilota de badana pel terra i guantets vells penjats pel sostre que li van servir de model alguna vegada ens mostra la seua producció.

Vernís sobre fusta 110 x 110 cm 2009 Col·lecció particularpilotaveu-vernis-sobre-fusta
pilota-veu-banner

Malauradament, sols en una ocasió, ha pogut presentar al públic el seu treball sobre el joc, tot i això, molts de nosaltres coneixerem de seguida l’obra de Marià de Sueca, com li agrada signar, al descobrir que és l’autor de molts trofeus que omplin més d’una vitrina. Ajuntaments, entitats, clubs, campionats, homenatges o particulars han encomanat o han rebut algun trofeu. Sueca, Sella, Orba, Titaguas, Vinalesa, Benissa, Castelló de la Ribera o València són alguns exemples. Com a mostra d’esta generalització de trofeus hi ha una data que no pot eludir: el Dia de la Pilota celebrat al setembre a la plaça de l’Ajuntament de València. Des de fa alguns anys porta realitzant tots els motius que lliura la Federació de Pilota, per als clubs, escoles, trinquets i jugadors de totes les modalitats que més han destacat en l’any de la celebració.

Guant i pilota12 x 27 x 12 cm Resina de polièster sobre ferropilotaveu-resina-poliester-sobre-ferro

Tot treball també té la seua concreció i particular estima, siga estètica o tècnica, així ens posa com a exemple els darrers motius encomanats per la Federació en este 2015 per a laXXIX Final Individual de Frontó ‘Trofeu President de la Generalitat’ i l’edició de la Supercopa per al raspall, la galotxa i l’escala i corda. Per als trofeus de la pilota de tec barrejà la idea minimalista de l’espai fet en ferro amb la clàssica mà de tonalitats marbre. En canvi, per als de la pilota de vaqueta, una sola planxa de ferro rovellat ens mostrava el buit o el clarobscur d’una mà.

XXIX Final Individual de Frontó “Trofeu President de la Generalitat”pilotaveu-trofeu-president
Supercopa 2015pilotaveu-supercopa-2015

Pel volum de motius ens recorda el treball realitzat per al VIII Campionat del Món de Pilota a Mà celebrat a Massamagrell el setembre de 2014. D’entre tot el treball que suposa la confecció de trofeus i ‘medalles’ per a cada modalitat i participant, ens destaca per una banda el quadre fet per a cada delegació internacional que participà en el campionat, on en una aiguada acrílica de 40 x 40 cm pretenia presentar al món del joc a mà la nostra singularitat de la pilota de huit gallons i el guant. L’altre element que ens recalca és el trofeu-escultura, com ho anomena ell, per a la millor selecció del campionat i que no va ser altra que la nostra, per la qual cosa pot veure’s a la seu de la Federació. Esta peça ens presenta l’altra singularitat: el trinquet. Un full de ferro uneix terra, escala i muralla amb les línies buscant un punt de fuga per assenyalar-nos la profunditat de l’espai.

VIII Campionat del Món de Pilota a Mà 2014campionat-mon-pilota-ma-pilotaveu

Marià és Llicenciat en Història de l’Art i ha sigut col·laborador nostre en dues ocasions amb els articles sobre el Xiquet de Sueca, Daniel Meseguer Grau i un altre sobre l’Arxiu Fotogràfic de Miguel Ángel López-Egea, a més a més és autor de les nostres samarretes. Sempre lligat al món aficionat de la seua localitat, ara és membre fundador juntament amb Bernat Nerbón (llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport) del CPV Xúquer on volen desenvolupar un projecte educatiu físic i cultural alternatiu.

LA PILOTA VALENCIANA DES D’UN ALTRE PUNT DE VISTA
|  FOSBURY.CAT  |