BANQUETA

El doble d’alumnes al segon ‘Esport Blanc escolar’

BANQUETA

El doble d’alumnes al segon ‘Esport Blanc escolar’

BANQUETA

El doble d’alumnes al segon ‘Esport Blanc escolar’

Escola Sant Joan


Esport Blanc Escolar és el nom del programa que des de la Generalitat de Catalunya s’engega des de fa un any per fomentar l’esquí i altres disciplines en aquells territoris que tenen la neu ben a prop. Després de l’èxit de l’any passat la iniciativa continuarà iniciant en els esports d’hivern la població infantil de les 9 comarques del Pirineu.


El secretari general de l’Esport, Ivan Tibau, i la directora general d’Educació Infantil i Primària, Carme Ortoll, van presentar la temporada 2015-16 del programa “Esport Blanc Escolar”, que es durà a terme per segon any consecutiu a les comarques del Pirineu amb més escoles i doblant el nombre d’alumnes participants, la qual cosa reforça per segon any consecutiu l’aposta de la Generalitat d’acostar la pràctica dels esports d’hivern a la població infantil del Pirineu. La presentació, que es va fer al Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Dr. Melcior Colet, de Barcelona, va comptar també amb la participació d’Oscar Cruz, president de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern (FCEH); Jaume Domingo, president de la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC), i Xavier Nolla, president de l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya (ACEM).

Dins un Pla estratègic

Emmarcat en el Pla Estratègic d’Esports d’Hivern de Catalunya, el programa “Esport Blanc Escolar” té l’objectiu impulsar la iniciació i el coneixement dels esports d’hivern, en les seves diferents modalitats, en la població infantil, fent una atenció especial a les comarques pirinenques. L’altra finalitat és educar mitjançant l’esport a respectar, gaudir, conviure, estimar i conèixer les nostres muntanyes amb la complicitat del professorat dels centres d’ensenyament i dels tècnics d’esport.

Després d’una fase experimental en 3 comarques el curs 2013-14 i de l’experiència pilot del curs passat, el Departament d’Ensenyament i la Secretaria General de l’Esport, conjuntament amb la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, les diputacions, els consells comarcals, el Consell General d’Aran, els consells esportius i les estacions d’esquí, tornen a unir esforços per executar un programa que creix i arriba a 22 escoles i 851 alumnes, per les 14 escoles i 404 participants del curs passat. “El balanç ha estat molt satisfactori des de tots els punts de vista i hem acordat fer un pas més en la seva implementació”, ha dit Ivan Tibau.

Dels 22 centres, 9 són ZERs (Zones Educatives Rurals) i 13 són centres d’ensenyament públics de primària, mentre que l’increment en el nombre d’alumnes ve donat pel creixement dels nous centres i per la incorporació del curs quart de primària a les escoles que van començar el programa el curs passat.

Formació en més d’un esport

El programa “Esport Blanc Escolar” proposa una activitat de formació poliesportiva en esports d’hivern, en el marc curricular de l’assignatura d’Educació Física, però amb un tractament interdisciplinari que permeti treballar el coneixement i respecte de les muntanyes del Pirineu, i del medi natural en general, de la interacció amb els diferents tipus de neu i de persones i professions del territori que s’hi relacionen, i viure en primera persona tots els valors que comporten. “Es tracta d’un programa de màxima solvència que respon a una activitat transversal, vinculada al currículum d’educació física, medi i valors, i que permet obtenir les competències i les habilitats bàsiques per tal que els infants s’incorporin a la societat com a ciutadans actius”, explica Carme Ortoll.

El programa inclou enguany la realització d’un total de 8 sessions anuals durant el 2n trimestre del curs (de gener a març), distribuïdes en 3 sessions d’esquí alpí, 3 d’esquí de fons i 2 de surf de neu (“snowboard”). Cada sessió es porta a terme durant un matí a la setmana, per part de l’alumnat dels cursos de 3r i 4t de primària (8-10 anys), de forma progressiva, de manera que tots els alumnes puguin realitzar aquesta activitat durant dos cursos escolars.

Objectiu: tot l’alumnat

El projecte es porta a terme gràcies a l’esforç de molts agents. D’una banda, la coordinació curricular del Departament d’Ensenyament amb els centres educatius de les nou comarques del Pirineu; l’impuls i el suport econòmic de la Secretaria General de l’Esport, en col·laboració amb els consells esportius de cada comarca, i el compromís de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern per la formació dels tècnics d’esports d ́hivern i la coordinació tècnica del programa.

D’altra banda, la cooperació de les corporacions locals (consells comarcals, etc.), les diputacions i el Consell General d’Aran per al transport escolar, així com l’esforç de les estacions d’esquí per a facilitar a un preu reduït els forfaits i el material. I, finalment, la petita aportació de les famílies, similar a qualsevol sortida escolar, destinada a completar el cost del lloguer del material, per aquells que no en tinguin.

El Govern preveu que “progressivament vagin entrant al Programa tots els centres d’ensenyament de les 9 comarques, amb un horitzó del curs 2018-19 perquè tot l’alumnat de 3r i 4t de primària tingui la possibilitat de participar-hi”, va explicar Ivan Tibau.

EL DOBLE D’ALUMNES AL SEGON ‘ESPORT BLANC ESCOLAR’
|  FOSBURY.CAT  |