Exportant talent a Europa

Exportant talent a Europa

Exportant talent a Europa


GUILLEM CABESTANY, QUIM PUIGVERT I DAVID CARLES; TRES TALENTS CATALANS QUE AQUESTA TEMPORADA HAN FORMAT PART D’EQUIPS EUROPEUS. TRES CASOS MOLT DIFERENTS D’EXPERIÈNCIES A L’ESTRANGER ON A L’HORA DE FER EL SALT ELS PROTAGONISTES S’HAN HAGUT D’ADAPTAR NO NOMÉS UNA MANERA DIFERENT DE VIURE L’HOQUEI, SINÓ TAMBÉ A UNA NOVA CULTURA I IDIOMA.


Guillem Cabestany ha entrenat aquesta temporada al Breganze, amb el que ha aconseguit la Copa Italiana, després d’assolir també grans fites amb el Vendrell. “Davant d’un canvi tan gran es presenten un munt de situacions noves que has d’afrontar: un nou entorn, un nou idioma, nova casa, canvi d’escola pels fills, una nova cultura, noves amistats,  nou club, nous jugadors, fins i tot, un nou clima en el qual cal adaptar-se. Tots aquests dubtes i incerteses es van equilibrant amb una gran dosi d’il·lusió i de motivació”, explica Cabestany. “El primer inconvenient que ens vam trobar va ser l’idioma. Per la meva part i per la de la Laia, la meva dona, penso que l’hem resolt força bé. Vam fer algunes classes durant l’estiu abans de venir cap a Itàlia que ens van servir de base. Un cop aquí, el dia a dia, el contacte amb italians i la necessitat de fer-te entendre ha fet la resta de la feina. Sincerament penso que ha estat menys problema del que m’imaginava”.

cabestany-equip
bg-cabestany

Al Breganze Cabestany s’ha pogut dedicar exclusivament a l’hoquei. “A Itàlia i, per primera vegada en tota la meva carrera esportiva, he gaudit de la possibilitat de ser un professional del nostre esport. Dit d’altra manera, la meva dedicació ha estat exclusiva a l’hoquei. Un somni fet realitat després de 35 anys posant-me patins”. Pel que fa al nivell de la lliga italiana “inicialment pensava que el nivell era més baix que la lliga espanyola, però la realitat és que en cada partit hem trobat moltes dificultats per guanyar i els equips han estat extremadament competitius. Potser no tenen un nivell tan alt en les seves plantilles però són experts en explotar al màxim els seus punts forts i minimitzar al màxim els seus punts dèbils. El que està clar és que he descobert nous equips, nous entrenadors i noves maneres d’entendre l’hoquei”.

Quim Puigvert, a Alemanya

Un altre entrenador que ha competit aquesta temporada a l’estranger ha estat Quim Puigvert. De fet ja fa 5 anys que va rebre l’oferta de fer-se càrrec de la selecció alemanya femenina, fet que combina amb la tasca d’entrenador de l’Iserlhon. “En la meva primera experiència com a entrenador a Alemanya, va ser molt curiós veure com d’amagat gravaven en vídeo els meus entrenaments, fins que vaig preguntar perquè ho feien d’amagat, que jo no tenia cap problema en explicar tota la informació que volguessin. La resposta va ser: “Ah, podem? No hi ha cap problema? Aquesta és la mentalitat alemanya de la reserva i la tradició, que fa que al principi costi una mica connectar, després d’aquest moment tot és agradable i més directe”.

italia-cabestany

Cabestany amb la samarreta del Breganze

quim-puigvert

En el cas del Quim Puigvert, l’idioma sí que va ser un petit impediment per comunicar-se amb la seva plantilla durant les primeres temporades. “El problema real al qual t’enfrontes aquí és el de l’idioma durant els partits. L’idioma alemany és difícil d’aprendre i necessita temps poder dominar-lo amb fluïdesa. Durant el partit necessites pensar, analitzar i poder concentrar tot el vols dir en un minut de temps mort, i si no tens bon domini de les paraules pots provocar moments de dubte quan no fas servir la paraula correcta. En l’entrenament és relativament més fàcil fer veure als jugadors el que vols i la forma de fer-ho amb la pissarra o amb petits vídeos”.

A nivell esportiu Alemanya “té una lliga totalment amateur, on cap jugador cobra exclusivament per jugar i que es compensa amb un bon lloc de treball en alguna de les diferents empreses que patrocinen els clubs. Els equips alemanys es basen en una bona preparació física i el joc es desenvolupa amb molta velocitat però pocs conceptes tàctics. Hi ha jugadors amb molt talent i que no tenen res a envejar a jugadors espanyols o portuguesos pel que fa a tècnica individual es refereix, el problema rau el poc temps que tens per entrenar, ja que la majoria d’equips entrenen només dues vegades per setmana”, explica Puigvert.

Una imatge de David Carlesbg-dcarles

L’experiència suïssa de Carles

David Carles també ha provat sort aquesta temporada amb un experiència més arriscada, fent el salt del Monbús Igualada a les files de l’RHC Diessbach de Suïssa. “He quedat sorprès del nivell que hi ha a Suïssa. Tots els equips s’han reforçat amb jugadors estrangers i el nivell ha pujat molt des de la temporada passada. Una de les diferències que he trobat és que aquí físicament tothom està molt en forma. En els partits hi ha moltes més ocasions, molts més contracops i com a resultat d’això, molts més gols. No hi ha els típics partits de 2-1 o de 1-0 que s’han donat a l’OK Lliga. Per tant, hi ha una mica més d’espectacle i la gent ho agraeix”.

“L’hoquei aquí està en fase de creixement però crec que amb l’arribada de molts jugadors de fora pot anar a millor ens els pròxim anys, tot i que, com he comentat, el nivell actual m’ha sorprès positivament. Una de les diferències respecte a l’OK Lliga és que no hi ha mai empats. En cas d’arribar amb empat al final del partit, els dos equips sumen un punt cada un i es juguen el “tercer punt” a la pròrroga o als penals. Això propicia l’espectacle. Els àrbitres també deixen jugar més, tant amb el contacte com amb la típica falta per tocar la bola amb el peu. La Copa Suïssa també és diferent. Es juga durant tot l’any com al futbol anglès, a un partit i a la pista de l’equip més dèbil, cosa que afavoreix l’espectacle”, explica Carles.

Tres experiències de talent català a l’estranger, tres pinzellades a diferents nivells del gran mosaic que conformen jugadors i tècnics catalans que s’aventuren a fer el salt a l’hoquei europeu i a créixer adquirint experiència fora de casa nostra.

ok-logo

L’HOQUEI CATALÀ: EXPORTANT TALENT A EUROPA
|  FOSBURY.CAT  |