DES DEL SOFÀ

QUÈ HEM FET
PER MERÈIXER
AQUESTA GENT?

DES DEL SOFÀ

QUÈ HEM FET
PER MERÈIXER
AQUESTA GENT?


AQUEST MES DE GENER HAN COINCIDIT DOS ESDEVENIMENTS QUE DES DEL SOFÀ HEM SEGUIT AMB ESPECIAL ATENCIÓ. SÓN EL MUNDIAL D’HANDBOL A QATAR I ELS PLAY OFF DE LA NFL. EN TOTS DOS CASOS, ELS ENCARREGATS DE NARRAR ELS ESDEVENIMENTS HAN ESTAT A UN NIVELL LAMENTABLE. ANEM PER PARTS.


alberto-urdiales-i-paco-caro

Des de la marxa de Luis Miguel López (el mític “a dentro!”) de TVE, les narracions dels partits d’handbol van a càrrec de Francisco José Caro. Es nota que Paco Caro, que és com l’anomenen, s’ha empassat totes les narracions del seu antecessor. Se li nota per la cadència amb la qual retransmet i amb què comenta els partits amb l’exjugador Alberto Urdiales. Quan aquesta dupla retransmet partits de la Lliga Asobal o de la Copa d’Europa no hi ha cap problema. Inclús han aconseguit una espècie de química insípida que els fa entranyables.

El problema gros apareix quan el partit que toca retransmetre és el dels autoanomenats “Hispanos”, la selecció espanyola d’handbol. I per què enganyar-nos, una selecció amb aquest sobrenom obté les narracions que es mereix: el forofisme per bandera. Els partits on juga la selecció entrenada per Manolo Cadenas són una fartanera de subjectivitat mal entesa, victimisme arbitral i hooliganisme. I cansa. En el moment en què l’exjugador del Dream Team Rafael Guijosa, persona en altres estones assenyada i discreta, s’apunta a la festa de discutir cada una de les decisions arbitrals que perjudiquen Espanya… decideixes que l’aire que es respira al plató de Teledeporte és 80% caspa.

Un altre dia parlarem de la “pissarra màgica” que utilitza el bo d’en Guijosa per explicar diferents procediments tàctics. Pels qui no l’hàgiu vist, la pissarra és metal·litzada i els jugadors són uns imants que cauen per terra quan menys t’ho esperes. Tot molt modern.

qatar2015-logo
odell-beckam-jr

ODELL BECKAM JR

I parlant de retransmissions lamentables, parlem dels partits de la National Football League a Canal Plus. Els experts i encarregats de les narracions de la NFL de la cadena són Andrea Zanoni, Miguel Ángel Calleja (MAC) i Moisés Molina (Moi). I creieu-me. Si sou d’aquelles persones que us agrada fer la migdiada amb els documentals de La 2 és que no ho heu provat amb un partit de futbol americà narrat per aquesta gent. El partit ha de ser gravat, òbviament, perquè no juguen a l’hora de la migdiada. En qualsevol cas, soporífer és poc.

nfl-desdelsofa

Imagineu-vos dos homes en un plató. Un parla el 90% de l’estona; fent unes pauses al parlar que ni l’exconseller Joaquim Nadal; mirant a la pantalla que hi ha a sota la càmera que l’està enfocant (amb la qual cosa no mira mai a la càmera); i de tant en tant es posa les ulleres i mira l’ordinador que té al costat per llegir els tuits que li envia la parròquia. L’altre home, mentrestant, se’l va mirant amb una cara de “no tinc ni punyetera idea del que està dient aquest sapastre. Deixa’m pensar. Què m’havia dit que havia de comprar la meva dona quan tornés cap a casa?…”.

D’acord. Tot plegat és bastant exagerat. O no. Comproveu-ho vosaltres mateixos. D’altra banda, si voleu aprendre quelcom del futbol que es juga a l’altra banda de l’Atlàntic, us recomano que navegueu una miqueta per Internet: hi ha molta teca i molt bona.

bg-desdelsofa-footer

DES DEL SOFÀ:  QUÈ HEM FET PER MERÈIXER AQUESTA GENT?
|  FOSBURY.CAT  |