WATERPOLO

EL DIA QUE L’AIGUA ES TORNÀ ROJA

El 1956, un combat de plena Guerra Freda no es va jugar al front, sinó a la piscina

WATERPOLO

EL DIA QUE L’AIGUA ES TORNÀ ROJA

El 1956, un combat de plena Guerra Freda no es va jugar al front, sinó a la piscina

Víctor Núñez
SAPIENS

HONGRIA HA ESTAT I ÉS LA GRAN SUPERPOTÈNCIA EN EL MÓN DEL WATERPOLO.
ACUMULEN MÉS TÍTOLS QUE NINGÚ (9 ORS ALS J.J.O.O. I 3 TÍTOLS MUNDIALS) I SOBRETOT, L’ESPORT DE LA PILOTA GROGA ES VIU AMB UNA PASSIÓ ENORME: AVUI DIA ÉS HABITUAL CAMINAR PELS CARRERS DE BUDAPEST I VEURE UN GRUP DE GENT A LA TERRASSA D’UN BAR MIRANT UN PARTIT DE WATERPOLO EN UNA GRAN PANTALLA, QUELCOM IMPENSABLE A CASA NOSTRA.


Per aquest motiu, no podia ser d’altra manera que el partit més memorable de la història del waterpolo el protagonitzessin els magiars. No us parlem de cap final, no hi havia cap títol en joc en aquell partit, però hi havia l’orgull d’un poble ferit: el 1956, en plena revolució hongaresa i tot just després que els tancs soviètics esclafessin les protestes a Budapest, Hongria i l’URSS es veien les cares a les semifinals dels Jocs Olímpics de Melbourne

Les 5 claus històriques per entendre
la importància d’aquell Hongria-URSS


estatua-stalin

1953
Stalin mor. Hongria és governada per Imre Nagy, un comunista reformista.


Abril de 1955
Imre Nagy és acomiadat. Havia parlat d’un brillant futur postcomunista, però acaba claudicant a Moscou. S’entreveu el retorn a un govern stalinista clàssic.


Tardor de 1956
Revolució Polonesa d’Octubre. Amb l’arribada de Gomulka al poder, Polònia adquireix grans nivells d’autonomia. Es crea el precedent.


revolta-budapest

23 d’octubre de 1956
200.000 estudiants prenen els carrers de Budapest en el que es transforma en una revolta generalitzada.


4 de novembre de 1956
L’exèrcit soviètic decideix intervenir militarment amb una cruenta repressió que acaba amb 3.000 morts i 13.000 ferits.


mapa-hongria

1989
Durant més de tres dècades, Hongria va estar en l’òrbita russa. Tot i això, a finals dels 80’, va ser un dels principals artífexs del col·lapse del bloc comunista i, d’ençà que és considerada una república parlamentària democràtica.


ELS JOCS OLÍMPICS DE
MELBOURNE 1956

Després de setmanes d’aïllament, els atletes olímpics arriben a Melbourne. Ho fan després de 3 setmanes de viatge i sense tenir ni la més remota idea del que ha passat al seu país. Miklos Martin és l’únic que parla anglès i pot llegir la premsa: “l’URSS ha envaït Hongria, la resistència ha estat aniquilada i més de 3.000 hongaresos han mort.”

Espanya, Suïssa i Holanda boicotegen els Jocs per aquest motiu.

Tot i que feia més d’un mes que no trepitjaven una piscina, els magiars fan una primera fase impecable on guanyen tots els partits i encaixen 2 gols en 3 partits. Això els dóna l’accés directe a les semifinals.

seleccio-hongria-or

6 DE DESEMBRE DE 1956. HORA 15:25.
SEMIFINALS: HONGRIA – URSS

L’ambient era espectacular: entre l’àmplia comunitat magiar vivint a Austràlia i la consternació de la població local per la massacre duta a terme pels soviètics, la piscina olímpica de Melbourne era una autèntica caldera.

El partit no era fàcil, a força de copiar i copiar, l’esquadra soviètica havia arribat a un molt bon nivell de joc. Donada aquesta circumstància, els hongaresos van decidir que, a part de jugar al màxim de les seves possibilitats, intentarien descentrar al seu rival.

Amb tot el context bèl·lic, podem suposar que no devia ser difícil per als magiars sortir amb el ganivet entre les dents i provocar l’equip soviètic. Ho van aconseguir: al primer minut un jugador de l’URSS ja era exclòs en una duríssima acció.

Durant la resta del partit, els hongaresos dedicaven perles com “sou uns bastards, heu vingut i heu arrasat el nostre país”. Saber fins a quin punt era una estratègia o era el que realment sentien els jugadors magiars només ho sabran ells….

El partit havia portat el rumb que Hongria desitjava i, amb 4-0 al marcador i menys de dos minuts restants, arribaria el zenit de la tensió: Ervin Zador, un dels millors jugadors hongaresos, rebia l’ordre de cobrir la jove promesa de l’URSS, Valentin Prokopov.

Un Propokov que, tot i ser el millor jugador d’aquella selecció, serà recordat eternament pel que va succeir en aquell marcatge. Zador el va mirar als ulls: “Ets un perdedor, i la teva mare també ho és. El partit està acabat inútil”.

El següent que recorda el jugador hongarès, és com va quedar estabornit a l’aigua a causa del fort cop de puny que Propokov li va engaltar. La imatge d’Ervin Zador sortint de la piscina amb la cara totalment ensangonada ha donat la volta al món i és per això que es coneix el partit com a “blood in the water.”

ervin-zador-sagnant-piscina

LA CURIOSITAT
TÀCTICA 1956

Com hem repassat, Hongria va rebre molts pocs gols: 2 a la fase de preliminar, cap per part de l’URSS a les semifinals i només un en la final davant Iugoslàvia (2-1).

La raresa d’aquest fet rau en la innovació tàctica que van presentar els magiars: doble marca al millor jugador de l’equip rival, i deixar permanentment lliure el seu pitjor jugador, que aclaparat per aquesta situació, mai trobava la manera de foradar la porteria rival.

S’han fet dues pel·lícules inspirades en aquest partit:

EL DIA QUE L’AIGUA ES TORNÀ ROJA
|  FOSBURY.CAT  |