L’ESPORT

KIN-BALL

UN ESPORT PENSAT PERQUÈ L’IMPORTANT SIGUI PARTICIPAR

L’ESPORT

KIN-BALL

UN ESPORT PENSAT PERQUÈ L’IMPORTANT SIGUI PARTICIPAR


ELIMINAR ELS INDIVIDUALISMES I FOMENTAR LA COOPERACIÓ I INTERACCIÓ POSITIVA ENTRE ELS PARTICIPANTS EREN ELS OBJECTIUS DEL SEU CREADOR, MARIO DEMERS.


Si haguéssim de pensar en l’esport ideal podríem estar d’acord en que l’hauria de poder practicar tothom sense tenir en compte edat ni sexe i que, com a mínim, hauria de promoure el treball en equip, l’esportivitat, la solidaritat i la cooperació. Aquestes mateixes premisses va ser les que, l’any 1986, va seguir Mario Demers, un professor d’Educació Física canadenc, quan es va inventar un nou esport: el Kin-Ball.

kkinball

KIN-BALL EN ACCIÓ

ELS VALORS

Parlar de Kin-Ball és fer-ho de valors. Així, quan Demers el va idear tenia clar que volia que fos accessible i de fàcil aprenentatge, on tots els jugadors toquessin la pilota i tots els equips aconseguissin puntuar, que no requerís d’habilitats físiques especials i on el valor fonamental fos la cooperació, convertint l’esport en una eina de desenvolupament social. A més a més el Kin-Ball no necessita cap mena d’equipació pel que no es fa cap discriminació per motius econòmics.

Aquesta barreja fa que l’espectador se sorprengui quan veu que al Kin-Ball no existeix cap figura de jugador passiu, com passa en molts esports on el més dèbil queda al marge per no saber estar al lloc on toca el moment precís. Com a tot arreu hi ha “jugadors estrella”, però aquests, per molt bons que siguin, no aconsegueixen guanyar sense la col·laboració dels seus companys d’equip. S’elimina l’individualisme i guanya la cooperació.

Al Kin-Ball no existeix cap figura de jugador passiu, com passa en molts esports on el més dèbil queda al marge


LA PRÀCTICA

La base del Kin-Ball és un camp de 21×21 metres amb una pilota gegant d’1,22 metres de diàmetre que pesa al voltant d’un quilo. Per practicar-lo calen tres equips de quatre jugadors cadascun que es diferencien pel color del peto que porten a sobre de la seva samarreta, escollit premeditadament: rosa (pels drets de la dona), gris (en contra de les fronteres) i negre (per denunciar el racisme). Els tres equips han de ser alhora sobre la pista.

ROSA

(pels drets de la dona)

GRIS

(en contra de les fronteres)

NEGRE

(per denunciar el racisme)

Per començar a jugar, tres jugadors d’un mateix equip es posen a sota la pilota aguantant-la amb les mans, mentre que el quart fa de llançador. Els quatre jugadors dels altres dos equips es posen a les cantonades del camp, preparats per rebre la pilota. Quan l’equip que serveix va a posar la pilota en joc ha de cridar “OMNIKIN” i el color d’un dels dos equips adversaris per, posteriorment, llança la pilota amunt amb les dues mans, com al voleibol, amb una alçada mínima d’1,8 metres. L’equip del color que s’ha dit ha d’agafar la pilota abans que no toqui a terra. Es pot fer amb qualsevol part del cos sempre que no quedi fixada amb els braços ni amb el pit. A més a més si es vol moure de lloc amb la pilota, el jugador ha de fer que aquesta estigui sempre rodant, puntejant-la amb els dits o els palmells de la mà. Quan l’agafa l’equip receptor ha de tornar a posar el joc en moviment al més ràpidament possible.

Puntuar és senzill i, seguint la filosofia del joc, generós. Així, si un equip receptor no aconsegueix controlar la pilota, els altres dos equips sumen un punt. De la mateixa manera si l’equip que serveix no ho fa de la forma correcta, els altres dos també sumen un punt al seu marcador. Els errors en el servei poden venir donats per fer-ho amb una trajectòria descendent, no arribar a l’alçada mínima o repetir de llançador: cal que cada cop sigui un membre diferent de l’equip el que posi la pilota en joc. Tot això en tres períodes de quinze minuts.

Diametre de la pilota

kin-ball-pilota
Kin-Ball en acciókinball-enjoc

UN ESPORT EN EXPANSIÓ

El Kin-Ball és un esport practicat al Canadà, Estats Units, Japó, Bèlgica, Espanya, França, Argentina, Suïssa, Alemanya i Malàisia. Actualment té més de quatre milions de jugadors arreu del món i uns 30.000 professors d’Educació Física el practiquen amb els seus alumnes. Internacionalment ja ha estat presentat com a esport d’exhibició als Jocs del Quebec i es treballa per fer-lo olímpic. Veurem aquest nou model a Tòquio 2020?

kinball_enjoc1

KIN-BALL EN JOC

FINAL DEL CAMPIONAT D’EUROPA DE KIN-BALL ENTRE BÈLGICA, FRANÇA I SUÏSSA

ESPORT: KIN-BALL, UN ESPORT PENSAT PERQUÈ L’IMPORTANT SIGUI PARTICIPAR
|  FOSBURY.CAT  |